Category: Nyheder

Min gamle færge i TV

Af: Kristoffer Koch 

Mellem Rødby og Putgarden sejler gamle Holger Danske.

Den 43-årige færge sejler med farligt gods, og så er besætningen årsag til et specielt øgenavn.

Når Danmark stander i våde, så vil Holger Danske vågne op til dåd. Sådan lyder det om sagnhelten, de fleste kender som en langskægget, sovende viking af beton, der sidder under Kronborg Slot i Helsingør.

I farvandet mellem Rødby og Putgarden stander Holger Danske dog allerede i våde – og har gjort det i mange år. Her sejler Scandlines-færgen M/F Holger Danske nemlig. Ikke med passagerer, men med farligt gods.
– Det er både eksplosiver, maling, grise og køer, forklarer skibsassistent John Christensen.

På dækket ruller hver dag transport ind med forskellig last, som har specielle krav til, hvor langt væk, andet gods skal være og lignende. Den slags logistiske problemstillinger tager Holger Danskes otte mand store besætning sig af.
Gamle maskiner
Det har dog ikke altid været gods, som har fyldt dækket på Holger Danske. Da færgen stævnede ud i 1976 fra Aalborg værft, var det med plads til 800 passagerer. Dengang sejlede færgen mellem Helsingør og Helsingborg.
Sidenhen er Holger Danske blevet bygget om, og fra 1999 har den gamle færge altså sejlet mellem Lolland og Tyskland. De 43 år i bølgen gør Holger Danske til Scandlines ældste færge.
– Det er jo lidt et veteranskib, siger skibets kaptajn, Jørgen Moosdorf.
Utroligt nok er det de oprindelige Frichs-motorer, der driver værket på Holger Danske. Faktisk står det meste af maskinrummet, som det gjorde i 1976, da det næsten 3000 tons tunge skib lagde fra havn for første gang. Det kan til tider give udfordringer.
– Vi kan stadig godt få reservedele. Men indimellem løber vi ind i, at vi har behov for at lave noget selv, fortæller maskinmesteren, Stig Helmer Jensen.

https://www.tveast.dk/artikel/holger-danske-transporterer-farligt-gods

Men der er ikke det, der ikke kan løses, forklarer maskinmesteren.
– Vi har nogle rigtig gode kollegaer, som finder nogle gode løsninger engang imellem, der måske ikke er lige efter lærebogen, men det er det, vi får skibet til at sejle med godt og sikkert, siger han.

’Hospice Holger’
Det er ikke kun Holger Danskes maskiner, der efterhånden har været i gang længe. Færgens lille besætning er således skyld i, at Hospice Holger er blevet en slags øgenavn om godsfærgen.

Fordi vi har en ret høj gennemsnitsalder ombord. Vi har folk ombord, der er over 70 år, griner kaptajn, Jørgen Moosdorf.
Selvom det øgenavn måske godt kan klinge en smule negativt, så er årsagen til de ældre medarbejdere, ifølge kaptajnen, ganske positiv.

– Det er jo sådan, at når man først har sejlet på Holger Danske i et stykke tid, så vil man ikke væk herfra igen, lyder det.
Udover de otte besætningsmedlemmer, så står der også hver dag en i kabyssen, der sørger for, at maven er fuld hos kaptajn såvel som maskinmester.

Af: Kristoffer Koch

Facebook

29 års bryllupsdag

Nu må jeg sige som en færing på Strendur altid sagde når der skete noget særligt “Nej, du godeste”.

I dag har Susanne og jeg været gift i 29 år, og det bliver fejret på behørlig

vis med en stor middag i restauranten på færgen, med alt hvad der tilhører.

Det skal nok blive en god dag. 29 år. Puha, det er godt nok mange år der er kørt forbi, men de har været nogle gode år skulle  jeg lige hilse og sige. Hav en god dag , alle sammen 🙂

Facebook

Fødselsdag og boksning…

 

Der blev holdt en rigtig god fødselsdag for mig den 18/1.
Dagen startede med danske og færøske flag på morgenbordet og om eftermiddagen var konen og jeg på kinesisk restaurant Asia i Nykøbing Falster. Vi spiste os omkuld i alt det dejlige mad  man kan få på disse restauranter som har meget at byde på.

Bagefter var der Fight Night i Nykøbing Falster hallen med 1500 mennesker på lægterne. Det blev en forrygene aften med lutter danske og færøske sejre. Sarah Mahfoud gik alle 10 omgange, men vandt på teknisk knock out. Allan Mahfoud vandt også sin kamp mod en Spanier på teknisk knock out . Han måtte også ud i alle 6 omgange inden sejren var hjemme. Vores egen mand fra Nykøbing Falster Oliver Meng havde ingen problemer med sin modstander. Han måtte ned at ligge allerede i 2. omgang, og blev talt ud af dommeren.

Sådan skal det gøres
Alt i alt en rigtig god fødselsdag. 🙂

 

Facebook