Brombær

Så er brombærbuskene blevet klippet.

 

Brombær, hvis botaniske navn er Rubus fruticosus, er yderst nøjsomme planter og meget lette at dyrke. Man kan i sin have dyrke brombær ved et espalier, op ad et hegn eller på helt naturlig vis, men kontrolleret, lade dem komme til deres ret ved at give dem et stykke jord, hvor de med tiden vil være altdominerende.

Brombær i haven
Brombær er flerårig, men som med hindbær er skuddene to-årige. De vokser frem som lange ranker det første år, blomstrer og sætter frugt det andet år, og visner derefter normalt ned i løbet af den følgende vinter. Disse afbårne grene skal fjernes, men vent til foråret, da det måske kan være med til at give en bedre overvintring.

Især de første år efter plantning er brombær følsomme for udtørring i frostperioder. Fordampningen kan reduceres ved, at skuddene lægges på jorden og dækkes meget let med halm eller løv.

Brombær skal ikke direkte gødes, men jorden bør holdes dækket.

Brombærkrat eller espalier
Til fritvoksende brombær kan man sætte nogle granrafter med god afstand, og efterfølgende spænde nogle klatresnore ud imellem dem. På den måde holdes bærrene mere rene og tørre, og sol og varme kan bedre modne bærrene. På lignende måde kan man lade brombær overvokse f.eks. et gammelt raftehegn.

Brombær kan dyrkes på et espalier og fylder da ikke ret meget i bredden. Til gengæld skal et espalier til én plante være min. 5–6 meter langt. Rankerne på gamle planter bliver let 3–4 meter lange.

Print Friendly, PDF & Email
Facebook

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Leave the field below empty!